Partea I a Webinarului cu titlul “Valoarea = constructia creierului care da sens vietii”
Joi 25.11.2021 am organizat o noua editie a WeInvent Community Meetings, cu sprijinul MGID Romania, sponsor principal. Parteneri media: IQads, rappel des titres, The Alternative School For Creative Thinking. Partener live production & streaming: Blitz LIVE.
Evenimentul l-a avut ca invitat pe Dr. Dragos Cirneci (psiholog specialist in Neurostiinte), a fost transmis LIVE pe canalele noastre, moderator fiind Andreea Timofte, General Manager MVCOM. Va prezentam prima parte a materialului, din care am subliniat cele mai importante aspecte.
Ne place sa credem ca suntem fiinte rationale si ca totul este gandit, iar creierul nostru se ghideaza dupa date si lucruri foarte clare.
Nu cred ca merit eu acest titlu de “distrugator de mituri”, cred ca Stiinta este o distrugatoare de mituri. Asta si pentru ca noi tindem foarte usor sa cream o poveste, fara sa avem o baza solida, pentru acea poveste. Cand in sfarsit apare acea baza solida contrazice povestea si avem o mare problema in a reveni si a schimba povestea.
Inca din Grecia Antica filosofii au spus ca oamenii difera de animale, prin rationalitate, prin inteligenta. Noi avem aceste pofte primitive, cum sunt emotiile si alte pulsiuni, care tin de animalicul din noi, dar in acelasi timp Dumnezeu sau Natura ne-a dat si aceasta putere, de a controla aceste pulsiuni si de a lua decizii din ce in ce mai bune si evoluate. In felul acesta noi ne diferentiem de animale.
Practic, un asemenea mit este si ideea de Inteligenta, care nu e o chestie psihologica, ci una filosofica. Singura diferenta pe care a facut-o psihologia a fost ca dupa 1900 a inceput sa testeze, sa inventeze teste care sa masoare Inteligenta. Astfel a fost inventat conceptul de Inteligenta Generala. Daca tu ai un coeficient de inteligenta ridicat esti bun in toate domeniile de activitate. Faci fata si la scoala, si-n armata si-n business.
Si nu e asa? Atunci cand incepem sa testam Inteligenta si avem o valoare, asta ne da cumva incredere suplimentara, ca vom atunge performanta. Nu suntem acolo?
Asa s-a crezut foarte mult timp, practic 100 de ani. In anii 2000 au inceput sa apara tot felul de dovezi ca n-ar fi asa. Sunt diferite domenii in care aceasta Inteligenta Generala nu ne ajuta. De exemplu, din punct de vedere al vietii zilnice, felul in care luam decizii, facem calcule economice sau probabilistice, in perceptia riscului, toate aceste lucruri nu sunt masurate de catre testele de Inteligenta.
De fapt, singurul domeniu cu care se inteleg foarte bine aceste teste de Inteligenta este scoala. Daca e vorba de un salariat, ele arata cat de perfectionabil este. Daca el are un Bacalaureat sau a facut o facultate, nu are niciun sens sa-i dai un test de inteligenta, pentru ca el nu are un handicap mental. Ar trebui sa testezi alte lucruri, care sunt predictor pentru succesul profesional. (…)
Articolul integral aici.