Acum cand suntem in fata unei schimbari de standarde, in materie de leadership, la nivel mondial, acum cand avem acest razboi castigat “invers” de Ucraina, pentru ca este de partea cea buna a fortei dar si pentru ca are o comunicare mai buna, vor fi priviti altfel comunicatorii profesionisti, agentiile cu experienta autentica? Vor exista oare consecinte pentru Romania ale acestei schimbari de standarde? Vor mai conta atat de mult premiile de carton? Acestea sunt cateva dintre intrebarile pe care le-am adresat zilele trecute lui Dan Petre, Director de Cercetare @ D&D Research si Profesor @ SNSPA.
un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Cum e posibil sa conteze atat de mult PR-ul, in razboiul din Ucraina? Cum e posibil Comunicarea sa fie atat de importanta?
Linia aceasta mi se pare una dintre cele mai importante, in conflictele moderne. Nu am expertiza in zona aceasta de Stiinte Militare, dar ce-am vazut incepand cu anii ’90, cand a fost epoca Televiziunii, epoca CNN, cand se vorbea de razboiul din Iraq, care a fost un razboi de tip CNN, acum razboaiele sunt de tip Social Media, prin intermediul retelelor de socializare. Realitatea din acest moment arata ca ponderea acestui front este extrem de importanta.
Daca ne uitam la ce-au facut cei doi actori principali, Ucraina a performat surprinzator de bine. Nimeni nu se astepta sa performeze atat de bine. Indraznesc sa spun ca au echipe de Comunicare care sunt la nivel de Hollywood, la nivel de agentii de publicitate din New York sau chiar Londra. Deci este surprinzator cat de bine au performat, din acest punct de vedere. Daca ne uitam la balanta pozitiv-negativ cel putin in Vest, Europa si Statele Unite, cred ca eficienta lor este undeva la 90%, a Rusiei maximum 10%.
Este vorba de o competitie, castigatorii in materie de Comunicare se intrevad. Care crezi ca au fost greselile, de cealalta parte?
Eu as incepe cu ce au facut bine. Ce mi se pare ca au construit extraordinar de bine ucrainenii, au construit cultul eroului. Presedintele tarii, Zelenski, a fost construit pe un arhetip clasic, de tip erou, si intr-o ipostaza de aparare, de strangere a tuturor resurselor natiunii, in spatele unui erou care rezista agresiunii unei tari mult mai mari. Undeva pe arhetipul David vs. Goliath. Si experienta sa de actor si-a spus fara indoiala cuvantul, adica a jucat impecabil acest “rol” si efectele se vad.
De partea cealalta, este surprinzatoare tacerea. Senzatia mea este ca o fac in mod intentionat, pentru ca si Rusia are o multime de resurse, din acest punct de vedere. Fie au ales sa nu stimuleze si mai mult situatia, sa n-o amplifice si mai mult, pentru ca din perspectiva lor nu este un razboi, ci este doar o operatiune militara de rutina, si daca s-ar baga mai mult ar capata o mai mare amploare sau sunt depasiti de situatie. Nu anticipau aceasta reactie foarte puternica, in principal pe Social Media.
Observand aceasta rezistenta la nivelul oamenilor, nu au mers mai departe. Si-au dat seama ca nu are sens sa faca lucrul acesta, ca nu au resurse pentru a schimba ceva. Nu stiu, dar in mod clar se vede dezechilibrul. Indraznesc sa spun ca este cumva o imagine in oglinda. In schimb ce Rusia sta foarte bine pe teren si Ucraina sta foarte prost pe teren, fix invers este in spatiul comunicational. Aceste doua flancuri ale razboiului sunt puternic dezechilibrate, unul in favoarea unora, unul in favoarea celorlalti.
Credeai posibil ca in anul 2022 sa se manifeste pretentii de Ev Mediu?
Dupa mine, asta este unul din motivele pentru care acest conflict este atat de amplificat, in zona de Comunicare. Pentru ca Europa, care se considera in continuare cel mai mai civilizat punct al planetei, a ajuns intr-o situatie pe care o vedea doar la televizor sau pe Social Media, ca se intampla in alte zone ale lumii. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a produs o reactie atat de puternica. Nici eu nu ma asteptam. Pana in momentul in care tancurile si oamenii au intrat efectiv in actiune, m-am asteptat sa fie doar un “balet” de Comunicare, doar un “balet” de PR.Cred ca la fel ca mine, foarte multi din Europa au crezut acelasi lucru. De aici reactia extrem de puternica, pentru ceea ce s-a intamplat.
Mie mi-e teama ca situatia aceasta se va duce intr-o directie de tipul hai sa vedem cine are mai multa capacitate de a produce durere, respectiv cine are mai multa capacitate de a suporta durere. Din acest punct de vedere, Europa mi se pare mai putin echipata, decat alte zone ale lumii, pentru a suporta durere. Adica, 80 de ani de pace si de prosperitate au dus la o stare de confort si de respingere a suferintei sau a durerii, de orice tip ar fi aceasta: economica, sociala, financiara, militara. Cred ca asta va fi una din axele pe care se va duce conflictul, in perioada urmatoare, capacitatea culturilor, a tarilor, de a absorbi durere si de a face managementul acestui disconfort. (…)
Articolul integral aici.